Ветеринијада 2016.

После дугог низа година паузе Ветеринијада је поново организована…

У старој Југославији била је традиција да се сваке године организује скуп наставника и студената Ветеринарских факултета. У оквиру Ветеринијаде размењивала су се искуства, знања и одмеравале снаге у спортовима. Након распада Југославије, нестала је и Ветеринијада. Ветерина као професија једноставно намеће сарадњу ветеринара шром света. Током последњих неколико година Факултет ветеринарске медицине у Београду је развио изузетне пријатељске односе са факултетима у региону. Преко размене студената и професора, сарадња ветеринарских факултета бивше Југославије данас је на високом нивоу.

Поводом осамдесетогодишњице рада, Факултет ветеринарске медицине у Београду је организовао и припрема низ манифестација. Овим манифестацијама првенствено је циљ да се истакне значај ветеринарске професије за једно друштво. У априлу ове године Студентски парламент је дао предлог Наочно-наставном већу да се организује Ветеринијада 2016. Како је идеја подржана, Научно-наставно веће факултета је предложило чланове Организационог одбора.  Тако је настала Ветеринијада 2016.

Сама организација Ветеринијаде није била једноставна, јер је у кратком временском периоду требало урадити много тога. Професори и студенти су заједничким снагама успели да ураде немогуће и на Златибору организују феноменалан скуп ветеринара из региона.

Ове године Ветеринијада је окупила око 120 ветеринара из региона. Поред наставника и студената са Ветеринарског факултета у Сарајеву, Ветеринарскмог факултета у Љубљани, Факултета ветеринарске медицине у Скопљу и нашег факултета, учесници су били и представници Ветеринарских комора и института из региона.

На Свечаном отварању добродошлицу су пожелели проф. др Данијела Кировски, председник Огранизационог одбора Ветеринијаде 2016 и Небојша Алексић, председник Студентског парламента Факултета ветеринарске медицине у Београду. Проф. др Владо Теодоровић, декан Факултета ветеринарске медицине у Београду је прогласио Ветеринијаду 2016 отвореном.

Учесници су били смештени у Студентском одмаралишту „Ратко Митровић“. Сам комплекс одмаралишта поседује и своје спортске терене које смо користили током Ветеринијаде. Одмаралиште је опремљеном собама и апартманима прве категорије, а посебно се истицала љубазност особља која је употпунила феноменалан боравак на Златибору.

Први радни дан скупа је био намењен дискусији о акредитацији факултета од стране ЕАЕВА-е. Представници Ветеринарског факултета из Љубљане на челу са проф. др Андрејем Пенговим су презентовали своја искуства и предности, јер је њихов факултет акредитован од стране ЕАЕВЕ. Такође су предложили корисне савете шта и како би требало урадити на путу кроз акредитацију. Током Округлог стола спровела се веома активна дискујија која је трајала скоро сат времена дуже од планираног. Сви присутни наставници и студенти су учествовали у дискусији и изведени су значајни закљлучци шта би требало кориговати у раду да би се што је могуће више ускладио са Европским стандардима. Представници студентских организација су имали састанак који је био веома успешан. Договорене су званичне посете и постављене смернице за сарадњу у будућности.

После ручка је организован излет на Мокру Гору. Поред посете Дрвенграда учесници су се возили возом на пару Шарганском осмицом.

У поподневним сатима је организован турнир у малом фудбалу. Формирана су три тима представника Факултета ветеринарске медицине у Београду, Факултета ветеринарске медицине у Скопљу и Ветеринарске коморе Републике Српске. После свих медјусоблих мечева, у финалу, убедљиву победу су однели представници Ветеринарске коморе Републике Српске.

У ресторану „Језеро“ на Златибору организована је Свечана вечера, на којој су проф. др Владо Теодоровић, проф. др Данијела Кировски и Небојша Алексић уручили Плакете пријатељства факултетима и представницима институција који су учествовали на Ветеринијади 2016.

Другог дана Ветеринијаде организован је Округли сто – Поређење студијских програма факултета и могућности размене студената и наставника. Цела сесија је почела са радом сат времена раније, поучени искуством од претходног дана. Сви факултети су представљени и након тога се говорило о наставним програмима. Најважнији закључак дискусије је да су основни образовни предмети попут биологије, хемије и биофизике веома значајни за ветеринарску медицину, али и превише заступљени на самим факултетима. Како студенти стичу одговарајућа знања из ових предмета током школовања, није потребно да сваки од ових предмета буде једносеместралан, већ да се организује одређен број предавања са чињеницама круцијалним за ветеринарску медицину. Општи је закључак да је градиво преобимно са много информација које неће користити будућим докторима ветеринарске медицине у клиничкој пракси. Дискусија је поново продужена мимо планираног времена, па је и један од битних закључака да би на будућим скуповима било веома важно планирати више времена за округле столове.

Након ручка организован је излет на Увац и крстарење увачким меандрима.

Спортови предвиђени за овај дан били су кошарка и одбојка, а сви учесници Ветеринијаде имали су поново на располагању терене за мали фудбал и тенис.

Свечано затварање Ветеринијаде 2016 било је организовано у 21 час. Свим присутним се обратила проф. др Данијела Кировски која је поделила сертификате и захвалнице учесницима. Затим су се обратили сви представници студената и наставника факултета који су учествовали на Ветеринијади, као и представници ветеринарских институција. Изузетна нам је част и задовољство што смо имали прилику да примимо толико похвала од веома значајних људи у свету ветерине на Балкану. Након тога обратио се проф. др Владо Теодоровић и затворио Ветеринијаду 2016 уз позив свим учесницима да се пријаве за учешће на предстојећим научним скуповима које организује Факултет ветеринарске медицине у Београду.

Много честитки и похвала за организацију смо добили и у недељу приликом одласка учесника Ветеринијаде 2016, уз договор да се у много већем броју окупимо и следеће године.

Испред Организационог одбора Ветеринијаде 2016

Марко Лазић

Агенда Ветеринијаде 2016. године

Четвртак 30. јуни 2016. године у 19 сати – Отварање скупа
Представљање факултета, учесника Ветеринијаде: у оквиру представљања Факултета потребно је укратко представити основне податке о Факултетима, описати курикулум и програме који могу да подрже размену студената и наставника између Факултета у региону. Представљање сваког факултета би трајало 10 минута. Учесници су ветеринарски факултети у Љубљани, Загребу, Сарајеву, Скопљу и Београду.
Петак 1. јули 2016 – Округао сто (10 до 12 сати)
Евалуација факултета од стране ЕАЕВЕ: Дискутовало би се о предсностима акредитације факултета од стране ЕАЕВЕ. Представници евалуираних Факултета (Љубљана и Загреб) би представили своје виђење предности евалуације и стандарда које треба испунити за успешну евалуацију. Ови Факултети би дали основне смернице припреме факултета за успешну евалуацију. Такође би пренели своја искуства са визитација. Факултети који су прошли кроз консултативну визитацију (Сарајево и Београд) би представили своја искуства везана за овај процес. Посебно би се обрадило учешће и значај студената у овом процесу.
Субота 2. јули 2016 – Округао сто (10 до 12 сати)
Поређенеј планова и програма факултета у циљу утврђивања могућности размена у оквиру програма размене студената и наставника: Дискутовало би се о курикулумима сваког факултета, извршило би се њихово поређење у циљу утврђивања могућности размене студената са различитих факултета. Такође би се упоредио курикулум факултета у региону са курикулума и метода рада других факултета у Европи, у циљу повезивања са водећим европским факултетима. Овом приликом би се дискутовало и о могућностима сарадње студентских организација које постоје на сваком факултету.
Субота 2. јули 2016 – Свечано затварање (19 сати)
Свечано затварање: Студенти и професори – представници сваког факултета ће изнети мишљење о Ветеринијади 2016. као и предлоге за организацију наредних скупова. Такоће ће бити презентовани закључци са састанака. У оквиру Свечаног затварања, организоваће се додела сертификата учесницима.
Недеља 3. јули 2016. године у 10 сати
Одјављивање из хотела и одлазак.
Петак 1. јули 2016. године и Субота 2. јули 2016. године – Рекреативно-спортске активности (по подне)
Рекреативно-спортске активности и дружење: У оквиру скупа, а по угледу на раније одржаване Ветеринијаде, планирано је организовање спортских такмичења у фудбалу, кошарци и одбојци. Уколико буду постојале могућности за то, биће организовани и водени спортови. На самом скупу (приликом регистрације) организоваће се мешовити тимови у спортовима за које се учесници скупа буду пријавили. Организатори скупа ће формирати тимове, који ће имати одређено време да организују стратегију игре непосредно пре меча.
У плану је и пешачка тура са посетом знаменитостима. Такође је предвиђена организација вечерњих провода.

Котизација

Котизација за учешће на Ветеринијади 2016. износи 7.000,00 динара. У цену су урачунати:

  • Котизација за учешће на Ветеринијади 2016. године
  • Смештај у Студентском одмаралишту ,,Ратко Митровић“ на бази пуног пансиона

Котизација не обухвата превоз до Златибора нити индивидуалне трошкове учесника, као ни факултативне посете знаменитостима у Западној Србији који су у плану организације.