Хирон

О ЧАСОПИСУ

“Велике ствари имају мале почетке.”

Часопис “Хирон“ је производ ентузијазма и љубави студената према ветеринарској медицини. У току 76 година постојања Факултета ветеринарске медицине Универзитета у Беграду постојали су студентски часописи „Ветеринар“ и „Хабитус“, који су оправдали очекивања тог времена и на највећем могућем нивоу су пратили развој и живот студената. Струка тог времена је цветала, а наш Факултет је изродио познате стручњаке који се нису само доказали на нашим просторима, већ и широм света. Међутим, времена носе како добре, тако и лоше ствари, а некада сјајни часописи су се због тока тадашњих околности угасили.

Да би сачували сећање на прошле часописе, а са друге стране у част Факултета ветеринарске медицине у Београду је основан нови часопис студената. Студентски парламент Факултета ветериарске медицине је задужио неколико амбициозних студената да организују редакцију, успоставе план рада и да напишу правилник рада новог часописа. И на крају, након неколико месеци припремеме је заживео „Хирон“ који је имао своју прву успешну промоцију у 25. априла 2013. године у предаваоници Катедре за хигијену и технологију намирница анималног порекла и са малом закуском у просторијама Парламента. Промоцији су присуствовали како студенти и професори Факултета ветеринарске медицине, тако и студенти са других факултета, уважени сарадници редакције часописа „Хирон“.

Часопис води редакција вредних студената Факултета ветеринарске медицине, а њихов посао надгледа издавачки савет кога чине водећи чланови редакције и еминентни професори Факултета. Редакција и издавачки савет се залажу за рад часописа који ће побољшати квалитет саме струке, али и повећати публицитет Факултета ветеринарске медицине Универзитета у Београду. Политика редакције се заснива на едукацији и информисању наших студената, а самим тим и на промоцији Факултета ветеринарске медицине у ширим студентским круговима биомедицинских наука. Сам садржај је иновативан у односу на неке друге студентске часописе наших простора, и огледа се на журналистичком и научном приступу многих водећих светских едукативних часописа који су послужили као узор. Тренутно часопис излази два пута годишње, а издавач је Факултет ветеринарске медицине Универзитета у Београду.

Важно је да студенти прво науче правила научно-истраживачког рада, која кажу да је наука плод радозналости и маште човека. То „трагање за истином“ се учи и стиче, а „Хирон“ може да буде добар учитељ. Носећи име тесалијског кентаура, учитеља олимпијских богова, он може само успети ако има подршку свих оних који верују и подржавају његов рад. У часопису има места и за студенте других медицинских наука, као и за колеге, ветеринаре на терену, из Србије, а и шире, јер као што сви знамо само заједно можемо направити промену и већу разлику у односу на просечно и свакодневно. Наука, жеља за учењем и здрава амбиција не познају границе.

Оливер Стевановић

Hiron